
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE
24 lutego, 2020TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są samym z ulubionych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE
Nie jedynie cudownie smakują, lecz oraz są zbawienny wpływ na swoje zdrowie. Niektóre z pomoce które stosuje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
są robienie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety produkty też mogą stanowić jednocześnie szkodliwe.
Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek
Truskawki to tradycyjne źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za dobre działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).
Truskawki wtedy w 90% woda, wśród której owoce zawierają sporo błonnika, węglowodanów oraz białka. Są dużo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natur
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Wadę ta powstaje z ochronnego działania produktów na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz także zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki tworzy działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa zarówno na wzrost liczby antyoksydantów we natur, tym jednym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału oraz drugich chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na istnienie i sztukę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima traktowany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz ciężkiej ilości witaminy C, ułatwia przyswajanie tego tematu. Dlatego mówi się wegetarianom i kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi tylko kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno wówczas stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole występujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i kształcenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi szczególnie istotne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne żyć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do stworzenia reakcji alergicznych i dawać bóle głowy. Istotne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wpływać uczulenia.
Niektórzy mogą korzystać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie zajmuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na wielką ich budowę w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zaleca się ich spożywania postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo łatwe a niezwykle znane w naszym świecie, sezon zaczyna się pod koniec miesiąca i utrzymuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na ogromne środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa